Land van Cuijk

09. Paneel: Wonen langs de Romeinse weg

Wonen langs de Romeinse weg

De Vortumse en Groeningse Bergen zijn twee rivierduinen die parallel aan de Maas lopen en bij overstromingen boven het water uitsteken. Bovendien is het water er ondiep en is het mogelijk om naar de droge wal te waden.

Door de hoge ligging en de nabijheid van de rivier zoeken mensen deze duintjes al snel op. In de Romeinse tijd staan hier zelfs al woningen! Hier zijn wat dakpannen en vloertegels van teruggevonden, maar ook aardewerken gebruiksvoorwerpen, zoals een maalsteen. Waarschijnlijk loopt er in die tijd ook een weg over deze zandruggen, zodat de boerderijen met de hoge oever zijn verbonden. Als er een overstroming plaatsvindt, is het water snel weer weg. Zo zijn de bewoners nooit lang geïsoleerd.  We weten niet zeker of deze weg ook een doorgaande route langs de Maas is geweest. Mogelijk lag de route iets westelijker: ter hoogte van de huidige Passtraat in Groeningen.

Tegenwoordig is in Groeningen een wel heel bijzonder museum te vinden. In de kelder onder zijn garage heeft Tonnie Ebben zijn eigen museum: Museum van Postzegel tot Tank. Hierin zijn allerlei vondsten te bewonderen die Tonnie zelf sinds zijn tiende in de omgeving heeft gedaan. Ook krijgt hij regelmatig schenkingen van mensen uit de buurt. Hoewel de meeste spullen afkomstig zijn uit de Tweede Wereldoorlog, zijn er ook Romeinse objecten te bewonderen. Tonnie heeft bij ieder voorwerp wel een bijzonder verhaal. Zo ontdek je bij een bezoek allerlei facetten uit de geschiedenis van dit gebied! Let op: een kijkje nemen kan alleen op afspraak.

Foto 09. Paneel: Wonen langs de Romeinse wegFoto 09. Paneel: Wonen langs de Romeinse wegFoto 09. Paneel: Wonen langs de Romeinse weg
09. Paneel: Wonen langs de Romeinse weg
Groeningen